8 Ekim 2013 Salı

Zerde Tarifi



Zerde (Astarlı Sütlaç)



8-10 Kişilik 
MALZEMELER  ZERDE için
1 su bardağı pirinç 
4 su bardağı toz şeker 
14 su bardağı su 
1 yemek kaşığı haspir 
(safran veya zerdeçal da olabilir) Itır yaprağı 

Sütlaç İçin
1 litre süt 
1 kahve fincanı pirinç 
1 su bardağı toz şeker 

HAZIRLANIŞI 
Sütlaç için pirinçleri bol suyla yıkayıp suyunu süzün. Tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyip yumuşayna kadar haşlayın. Sütü ekleyip pişirmeye devam edin. 
Karışım hafifçe koyulaşmaya başladığında şekeri ekleyip karıştırın. Sütlacı kaselerin yarısına gelecek şekilde paylaştırın. Pirinçleri bol suyla yıkayıp suyunu süzün. Yarım 
su bardağı şeker ve 14 su bardağı su ilave edip tencere 
alın. Orta ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Haspiri tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyip kaynatın. Suyunu tülbentten süzün. 5-6 ıtır yaprağını bir parça 
tülbent içine sarıp pirincin bulunduğu tencereye ekleyin. 
15 dakika pişirip ıtır yapraklarını tencere içinden alın. Kalan şekeri ekleyip karıştırın. Sütlaçların üzerine paylaştırın. Soğutup servis yapın.


Afiyet Olsun