8 Ekim 2013 Salı

Antep fıstıklı zeytinyağlı yaprak sarma


Antep fıstıklı zeytinyağlı yaprak sarma 




6 KişiLiK 
MALZEMELER 

750 gr salamura yaprak 
1 su bardağı pirinç 
1 yemek kaşığı biber salçası 
1 yemek kaşığı domates salçası 
1 su bardağı sızma zeytinyağı 
2 soğan - 1 baş sarımsak 
Tuz, karabiber 
2 Iimonun suyu (koruk suyu veya 
sumak ekşisi de olabilir) 
Soyulmuş Antep fıstığı 




HAZIRLANIŞI 
Pirinci yıkayıp suyunu süzün. Soğanların kabuğunu soyup kıyın. Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın ve soğan i kısık ateşte kavurun. Kıyılmış sarımsak, pirinç, domates ve biber salçası 
ekleyip hafifçe kavurmaya devam edin. Antepfıstığı, tuz, karabiber ve limon suyu ekleyip karıştırın. Yarım su bardağı sıcak su ekleyip 5 dakika kadar pişirin. Salamura yaprakların saplarını kaynayan suya ekleyin ve 5 dakika bekletip soğuk su dolu bir kabın içine alın. Yaprakları süzgece alıp suyunu süzün. Yaprakların içine hazırladığınız iç malzemeyi paylaştırıp güzelce sarın.
Tencerenin tabanına artan yaprakları ve saplarını dizin. Üzerine sarmaları yerleştirin. Sarmaların üzerine yaprak ve porselen bir tabak kapatın. Üzerini geçecek kadar tuzlu su ekleyin ve su kaynayana kadar hızlı daha sonra kısık ateşte yaklaşık
30 dakika pişirin. Porselen tabağı alıp 15 dakika daha pişirin. Sarmaları piştikten sonra tencere içinde 10 dakika bekletip servis yapın. 

Afiyet Olsun  

Not: Bu tarifte kullanılan yaprak Tokat yöresinden olursa, yemeğinizin lezzeti katlanarak artacaktır.